Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 

Wielkość komina do kominka.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kominki Strona Główna -> Problemy podczas budowy kominka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
owca_z

PostWysłany: Sob Maj 16, 2009 6:12 pm    Temat postu: Wielkość komina do kominka. Odpowiedz z cytatem

Witam. Przymierzam się do kominka z płaszczem wodnym. Wielkość domu nie jest z byt duża, około 90 m2. parter, i piętro. Strop w domu drewniany. Komin o przekroju 14x14 cm. Kominek ten miałby być jedynym źródłem ciepła w domu. Planowane są 3 kaloryfery na parterze domu, na piętrze są sypialnie i podczas snu lubimy aby było chłodniej. Jak dobrze wyliczałem moc kominka powinna być około 10-11 kW (a może się mylę?) W tej chwili podłączona jest koza i grzeje, ostatnią zimę nie zmarzliśmy, jedynie łazienkę trzeba było dogrzewać elektrycznie. Kominek z płaszczem chcę z powodu żony która oparła się na kaloryfery.

Potrzebuje porady czy aktualny komin wyciągnie spaliny z kominka? Czy moc kominka dobrze wyliczyłem sobie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
majster

PostWysłany: Pią Sty 22, 2010 4:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pytanie stare ale temat ciekawy. Potrzebną moc wkladu kominkowego wylicza sie z wzoru ,i dla domu drewnianego ocieplonego w nowej technologi moc potrzebna to 7 kw mocy wodnej dla powierzchni 90m2 i 2.6 m wysokosci pomieszczenia. 14x14 to otwor wentylacyjny ale wytworzy potrzebny ciag przy odpowiedniej wysokosci. Znając wielkosc otworu po otwarciu drzwiczek kominka mozna obliczyc jaka wysokosc powinien miec komin o takim przekroju. Lub odwrotnie znając wysokosc istniejacego komina mozna obliczyc jakiej wielkosci wklad kominkowy mozna do niego podlączyc. Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora WP Kontakt
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Kominki Strona Główna -> Problemy podczas budowy kominka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: