| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
rafal
|
Wysłany: Wto Cze 26, 2007 10:09 pm Temat postu: Pomocy, komin nad kominkiem |
|
Witam!
Planuję wykonać komin z kształtek ceramicznych bezpośrednio nad kominkiem. Komin rozpoczynałby się w stropie nad kominkiem i zostałby połaczony przewodem z kominkiem. W takim przypadku nie wiem gdzie zrobić wyczystkę i czy ona musi być?? Czy taki patent jest w ogóle zgodny z przepisami?? Proszę o odpowiedź |
|
| Powrót do góry |
|
 |
admin Site Admin
|
Wysłany: Czw Cze 28, 2007 11:06 am Temat postu: Komin nad kominkiem |
|
Rozwiązanie takie jest bardzo powszechnie stosowane w Europie Zachodniej. Z punktu widzenia technicznego jest to rozwiązanie bardzo dobre (m.in. nie ma załamań, a tym samym lepszy ciąg, łatwiej i dokładniej oczyścić przewód kominowy).
Przepisy dot. przewodów kominowych są określone w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z 12.04.2002 r., par. 140 - 146. W par. 146 pkt. 2 jest napisane "Przewody spalinowe i dymowe powinny być wyposażone, odpowiednio w otwory wycierowe lub rewizyjne, zamykane szczelnymi drzwiczkami, a w przypadku występowania spalin mokrych - także w układ odprowadzania skroplin".
W tym szczególnym przypadku, który chce Pan zastosować u siebie, należy przyjąć, że rolę otworu rewizyjnego będzie spełniało palenisko. Proszę tylko pamiętać, żeby podczas czyszczenia komina zamknąć szczelnie wkład/kasetę kominkową, żeby nie brudzić pomieszczenia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
julo
|
Wysłany: Wto Paź 16, 2007 12:44 pm Temat postu: |
|
Uważam, że traktowanie wkładu kominkowego jako wyczystki jest nieporozumieniem. Po pierwsze odniesienie do przepisów które zacytował admin a w tych przepisach nie ma określone że jkiekolwiek urządzenie grzewcze (także wkład kominkowy) można traktować jako wyczystke. Po drugie zastanówmy się gdzie wyląduje woda z intensywnych opadów zacinającychw kanał dymowy (czasami się zdarza). Wleci ona do wkładu i do przyłącza. Natomiast woda w połączeniu z sadzą tworzy kwasy które w sposób destrukcyjny będą wpływać na wkład (sezon dwa trzy i mamy nieszczelności). Ale jest to moje zdanie.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
majster
|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 5:25 pm Temat postu: |
|
Jezeli woda deszczowa jest problemem nalezy zalozyc daszek na kominie.Problem wody w kominie jest rzadkością . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
chaczyk1
|
Wysłany: Sro Lut 24, 2010 10:56 am Temat postu: |
|
Ja często stosuję takie rozwiązania.
Palenisko pełni wtedy rolę wyczystki( nawet kominaż nie robi problemów z odbiorem takiego patentu). Jeśli chodzi o wodę to tak jak Majster napisał, dobrym rozwiązaniem jest daszek, choć ja zawsze stosuję "strażaka" gdyż on zawsze obraca się tyłem do wiatru, przez co woda deszczowa nie ma możliwości dostania się do komina.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|