Kominek zbudowany przez dwie ekipy które powinny pojawić sie w programie "usterka". Na początku wyjasnie ze wklad kominkowy 9kw mocy nominalnej wystarczy do ogrzania po wierzchni 110m2 w budynku zaizolowanym w nowej technologii ,turbina 510m3/h jest troszkę prze wymiarowana ale pamiętajmy o oporach przepływu powietrza (dlugosc rur,srednica rur,kąt zastosowanych kolanek). Warzna jest izolacja rur rozprowadzajacych pow.!! Tem. nastawu =45 C.
((Albo ogrzewamy obudowę albo rozprowadzamy ciepłe powietrze w domu--BZDURA)) - dobrze dobrany wklad kominkowy ogrzeje caly dom ,pod warunkiem dobrze wykonanej obudowy kominkowej ze szczegolnym naciskiem na wykonanie komory cieplnej zapewniającej duzą wymiane powietrza konwekcyjnego !! .
((Kratka zamontowana w górnej części obudowy pełni bardzo ważną funkcję w przypadku gdy wyłączą prąd nadmiar ciepła produkowanego przez wkład zostanie wyrzucona na pomieszczenie--BZDURA)) -Kratka w komorze cieplnej kominka musi miec wlasciwą wielkosc(jest na to wzor) ,byc zamontowana we wlasciwym miejscu i nie moze to byc kratka z zaluzją ! zadaniem kratki jest przewietrzanie komory cieplnej kominka i jest ona niezbedna niezaleznie od tego czy kominek wspolpracuje z DGP czy nie.
Niech kolega Brzezinski mi wybaczy ale nie zgadzam sie tez z paroma innymi kwestiami :(((( Turbina powinna być ustawiona najlepiej na temperaturę 45-55oC - i tak proszę zrobić.
I tak na koniec to przewietrzanie komory paleniska jest zbyt szybkie i wkład nie nadąża z nagrzewaniem się - powód jeden zbyt duża turbina
/ m3/h /
Jaka powinna być -
dobór turbiny to najważniejszy parametr przy rozprowadzeniu DGP - powinna być mniejsza o ile dobrze pamiętam to dospel ma taką 375m3/h.
W Pana przypadku następuje "efekt suszarki" przyłoży Pan rękę do suszarki to się pan oparzy natomiast jeżeli odsunie Pan tą rękę to może Pan grzać cały czas /zbyt duża turbina/)))) .
Podsumowujac , w tym przypadku kominek oddaje malo ciepla bo najprawdopodobniej ma zle wykonaną komore cieplną i zaslonieta kratke lub jej nie posiada,instalacja DGP jest zle wykonana (gdybym ja zobaczyl moglbym wskazac te bledy) skoro jest zimno w pomieszczeniach.
Jesli ktos chcialby dowiedziec sie wiecej o bledach popelnianych przez "fachowcow" zapraszam do odwiedzenia mojej strony www gdzie mozna obejrzeć zdjęcia z wykonanych przeze mnie poprawek kominkowych.
Pozdrawiam.