PROBLEMY Z ZESTAWEM: KOMINEK NORWESKI + DOVRE + DGP

Postprzez majster » Wt gru 15, 2009 9:52 pm

Kominek zbudowany przez dwie ekipy które powinny pojawić sie w programie "usterka". Na początku wyjasnie ze wklad kominkowy 9kw mocy nominalnej wystarczy do ogrzania po wierzchni 110m2 w budynku zaizolowanym w nowej technologii ,turbina 510m3/h jest troszkę prze wymiarowana ale pamiętajmy o oporach przepływu powietrza (dlugosc rur,srednica rur,kąt zastosowanych kolanek). Warzna jest izolacja rur rozprowadzajacych pow.!! Tem. nastawu =45 C.
((Albo ogrzewamy obudowę albo rozprowadzamy ciepłe powietrze w domu--BZDURA)) - dobrze dobrany wklad kominkowy ogrzeje caly dom ,pod warunkiem dobrze wykonanej obudowy kominkowej ze szczegolnym naciskiem na wykonanie komory cieplnej zapewniającej duzą wymiane powietrza konwekcyjnego !! .
((Kratka zamontowana w górnej części obudowy pełni bardzo ważną funkcję w przypadku gdy wyłączą prąd nadmiar ciepła produkowanego przez wkład zostanie wyrzucona na pomieszczenie--BZDURA)) -Kratka w komorze cieplnej kominka musi miec wlasciwą wielkosc(jest na to wzor) ,byc zamontowana we wlasciwym miejscu i nie moze to byc kratka z zaluzją ! zadaniem kratki jest przewietrzanie komory cieplnej kominka i jest ona niezbedna niezaleznie od tego czy kominek wspolpracuje z DGP czy nie.
Niech kolega Brzezinski mi wybaczy ale nie zgadzam sie tez z paroma innymi kwestiami :(((( Turbina powinna być ustawiona najlepiej na temperaturę 45-55oC - i tak proszę zrobić.

I tak na koniec to przewietrzanie komory paleniska jest zbyt szybkie i wkład nie nadąża z nagrzewaniem się - powód jeden zbyt duża turbina
/ m3/h /

Jaka powinna być -
dobór turbiny to najważniejszy parametr przy rozprowadzeniu DGP - powinna być mniejsza o ile dobrze pamiętam to dospel ma taką 375m3/h.

W Pana przypadku następuje "efekt suszarki" przyłoży Pan rękę do suszarki to się pan oparzy natomiast jeżeli odsunie Pan tą rękę to może Pan grzać cały czas /zbyt duża turbina/)))) .

Podsumowujac , w tym przypadku kominek oddaje malo ciepla bo najprawdopodobniej ma zle wykonaną komore cieplną i zaslonieta kratke lub jej nie posiada,instalacja DGP jest zle wykonana (gdybym ja zobaczyl moglbym wskazac te bledy) skoro jest zimno w pomieszczeniach.
Jesli ktos chcialby dowiedziec sie wiecej o bledach popelnianych przez "fachowcow" zapraszam do odwiedzenia mojej strony www gdzie mozna obejrzeć zdjęcia z wykonanych przeze mnie poprawek kominkowych.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano N sty 24, 2010 4:10 pm przez majster, łącznie edytowano 2 razy
majster

Postprzez qqrh8 » Cz gru 17, 2009 9:15 am

Witam
mam podobny problem. Na szczęście robiłem zdjęcia w czasie montowania całości, wiec mogę dokładniej zobrazować sytuację. Całość (nowy komin schiedel`a, montaż wkładu, instalacja rozprowadzająca ciepło) robiła jedna firma. Wkład to Sparke (chyba) 550/780 - nie jestem pewien co do modelu, ale ma 11 lub 13 kW, wiec powinno wystarczyć na 120m mieszkanie. Podobnie jak koledzy piszący wcześniej nie mogę rozgrzać pomieszczeń do więcej niż 17-18 stopni mimo iż w kominku pali się non-stop (przed założeniem anemostatów na górze był ukrop, ale odkąd je przykręciłem zwiększając ilość powietrza idącego na dół temperatura to ok 18 stopni). Nie wiem czy ma to znaczenie, ale w całym domu nie mam jeszcze pomontowanych drzwi (za wyjątkiem wejściowych :wink: )
A wszystko wygląda tak:
- salon, ok 60m2, na czerwono zaznaczona rura doprowadzająca powietrze z zewnątrz do wkładu (110mm), na gorze widać końcówkę rury pobierającej ciepło z komory.
Obrazek
- zbliżenie wkładu z komorą w trakcie budowy (na czerwono wspomniana wcześniej rura)
Obrazek

- piętro, w głębi obok komina poprowadzona jest rura z komory do turbiny (swoja droga nie wiem jaka to turbina, ale mogę się dowiedzieć jeśli ma to znaczenie)
Obrazek

- zbliżenie turbiny, rury schodzące do pokoju się "cofaja" - ekipa zrobiła to w celu ujednolicenia ciśnienia w systemie
Obrazek

- druga strona piętra, dwie rury schodzą do tego pokoju, następna do łazienki na dole, kolejna do pokoju na dole.
Obrazek

-gotowa komora wygląda następująco (nie mam teraz lepszego zdjęcia, mogę zrobić jak wrócę do domu). Są w niej zrobione trzy otwory: mały od góry podłączony jest do kanału wentylacyjnego w kominie, dwa kolejne (większy na zdjęciu, po drugiej stronie komory jest taki sam) doprowadzają powietrze z pokoju do komory. Komora ma wymiary ok 1m na 1m.
Obrazek

Czy cos tu jest nie tak zrobione??
qqrh8

Postprzez majster » Pt gru 18, 2009 2:00 am

Pierwsze co zauwazylem to brak przejscia bertrams/komin ceramiczny ,rura stalowa jest bezposredni wlozona do ceramicznego komina-to zle .stal pracuje inaczej a ceramika inaczej,roznice te wyrownuje przejscie. Nie widac czy trojnik schiedel nie jest sklejony z pustakiem komina lub plyta izolacji kominka ,powinien byc jedynie otoczony welną .Jezeli jest sklejony to kolano ceramiczne peknie i rozszczelni sie.
Instalacja DGP jest zbyt dluga,(dluzsza rura =wiecej oporow przeplywu)wystarczyloby zastosowac jedną rure min.160mm wzdluz budynku a roznice cisnien wyregulowac stosujac rozne troniki (T lub Y) i rozne srednice rur do poszczegolnych pomieszczen.Koncowa reg. za pomoca anemostatow.Przy powierzchni 120m x 2.6 wysokosci turbina powinna miec wydajnosc 450-500 m3/h.Wazne by anemostaty byly zamontowane przy oknach (tam gdzie zimno) a pod drzwiami bylo rozszczelnienie.
Rura pobierajaca pow. do turbiny wisi okolo 30 cm od sufitu,chcialbym wiedziec czy zostala przedluzona i z jakiej faktycznie wysokosci pobiera powietrze w komorze cieplnej kominka.
Pytanie nr.2 -czy obudowa kominka sklada sie z dwoch komor (cieplna i dekompresyjna) przydaloby sie zdjecie zrobione przez otwor wiekszej kratki do srodka .
Pytanie nr.3 -czy obie wieksze kratki znajduja sie na jednej wysokosci ?
Pytanie nr.4 -czy jest jakas kratka w dolnej czesci obudowy lub jakis otwor zapewniajacy pobieranie pow. przy podlodze do wew. komory cieplnej kominka?
Odpowiedzi na te pytania ulatwia mi rozwiazanie problemu slabej wydajnosci ogrzewania.
Pozdrawiam.
majster

Postprzez qqrh8 » Pt gru 18, 2009 8:08 am

dziękuje za zainteresowanie.
teraz jestem w pracy, ale postaram się odpowiedzieć na pytania. Z tego co się orientuję (nie mogłem być na budowie non-stop) to chłopaki nie zmieniali nic odnośnie podłączenia wkładu w porównaniu ze zdjęciem, które wrzuciłem. Dorobili tylko komorę, więc na 99% mogę powiedzieć, że TAK rura stalowa jest bezpośrednio włożona do komina.
Z tego co się orientuję trójnik nie był klejony z pustakiem.
Co do wydajności turbiny - dowiem się i postaram dzisiaj napisać (ale powietrze dmucha ładnie nawet w najdalszej części systemu). A temperatura w tym miejscu na wylocie wynosi ok 47C przy dość ostro załadowanym wkładzie.
Anemostaty zamontowane są możliwie jak najdalej od drzwi w każdym z pokoi i są stosunkowo blisko okien.
Jeśli chodzi o obudowę, to na pewno jest podzielona na dwie komory (właściwa komora w której znajduje się wkład, oraz mniejsza komora na gorze, która nijako wyprowadza widoczny otwór w przewodzie wentylacyjnym na zewnątrz obudowy - widoczna mniejsza kratka na gorze). Z tego co się orientuję komora z wkładem nie jest już podzielona - zdjęcia zrobię i po południu wrzucę.
Obie większe kratki od komory z wkładem znajdują się na tej samej wysokości i są tej samej wielkości. Na dole komory nie ma żadnego otworu.
pozdrawiam

oto zdjecia (idac od gory komory):
rura z komory do turbiny zaczyna się jakieś 10cm NAD większą kratką co daje ok 1m nad drzwiczkami wkładu
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
qqrh8

Postprzez majster » Pt gru 18, 2009 6:03 pm

W tej obudowie brakuje kratki w dolnej czesci kilkanascie cm nad podlogą ,trzeba wyciac otwor i wstawic kratke 16x32cm a najlepiej dwie po lewej i prawej stronie.Wtedy dopiero Pan sie przekona jak duzo ciepla daje ten kominek.
Rura zasysajaca pow. do turbiny powinna zaczynac sie ~20- 30 cm ponizej kratek gornych i powinien to byc aluminiowy spiroflex .Sufit komory cieplnej powinien byc plaski co zapewnia dobry wyplyw ogrzanego pow. na zew. komory ,max 2-3cm progu.
Instalacja DGP niech zostanie w takim stanie jak jest jesli dziala ale perzed turbina powinien znalezc sie filtr siatkowy bo inaczej lozyska turbiny wytra sie i gwarancja nie obejmie naprawy gdy w srodku bedzie pelno pylu . na poddaszu w miejscach styku rur DGP z wiezba drewnianą trzeba przykrecic plyte gkf.
Duzym bledem jest brak przejscia bertrams/kom.ceramiczy, izolacja z plyt nie powinna sie stykac z ceramicznym trojnikiem.
Doradzam sprawdzic czy krociec podlaczeniowy schidla nie odkleil sie od pionowego rdzenia ceramicznego ,dzieje sie tak zawsze gdy ceramika jest sklejona z obudową komina lub gdy bertrams jest na sztywno wcisniety do ceramiki-zdjecie takie jest na mojej stronie www. (news =komin ceramiczny -usterka).
Pozdrawiam.
majster

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Problemy podczas eksploatacji